Hoe ziet een scenario er eigenlijk uit?
Tijdens het schrijfproces vraag ik continue naar de mening van collega’s, die vervolgens haarfijn hun gedachten kunnen verwoorden over mijn karakterverdieping en verhaalstructuur.

Net zo belangrijk, of misschien wel belangrijker, is de mening van vrienden en familie; de ‘leek’ die minder verstand heeft van verhaalstructuur, maar in de bioscoop wel jou verhaal moet kunnen volgen. Vaak komt het voor dat mijn vrienden die de dupe zijn van zo’n leessessie nog nooit eerder een scenario hebben gelezen en niet echt weet hebben van hoe dat nou in elkaar zit, want het is namelijk niet alsof je een boek aan het lezen bent. Maar hoe is het dan wel?

Mocht je die vraag hebben, dan geef ik hieronder het antwoord met mijn korte scenario ‘De Partycrasher’, een scenario geschreven als onderdeel van mijn ‘8 scenario’s in 8 weken challenge’ waarin ik twee maanden mijn fantasie de vrije loop liet gaan en 8 absurde verhalen het resultaat waren.

Onthoud tijdens het lezen drie simpele dingen: 1. Je hebt de kop van de scène, die aangeeft waar je bent en op welk moment van de dag. 2. Je hebt actie-regels, die beschrijven wat je ziet.   3. En dan zijn er nog de dialoogregels, die beschrijven wie wat zegt.

Hoe simpel kan het zijn? Veel leesplezier!Still uit Heathers (1988)
© 2021 by Pim Vogels